Ze staan klaar met honderden, oranje mutsen op, bibberend om na het startschot tegelijk richting zee te rennen… Brr! Veel mensen moeten er niet aan denken. En zitten veel liever met een warme choco vlakbij de open haard. Maar, voor een steeds grotere groep mensen is de nieuwjaarsduik géén jaarlijkse traditie. Het is iets dat zij bijna elke dag graag doen. Een ritueel, waarbij lichaam én geest een heuse energieboost krijgen. Kun jij het je nog niet zo goed voorstellen? En ben je benieuwd waarom deze koudetherapie zo goed én fijn voor je is? Lees meer…
Krachtig (k)oud
We gaan eerst even terug in de tijd. Want, Winterzwemmen is niets nieuws: van Russische tsaren tot de Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde én van de Finnen tot de Tibetaanse monniken die in de vrieskou zeven natte lakens moeten drogen met hun lichaamswarmte. In allerlei culturen vind je al varianten van ijs- of winterzwemmen. Het is een eeuwenoude traditie die we tot voor kort in Nederland nog niet kenden. Maar Ewout Staartjes - trainer bij Retreats - weet er alles van. Hij komt al 30 jaar in Rusland en Siberië en heeft zich gespecialiseerd in deze eeuwenoude Russische traditie. Sinds 1991 is er in Rusland al wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van koudetraining. Waarbij Ewout zelf heeft deelgenomen en is gecertificeerd tot gediplomeerd ‘dampmeester’. We kunnen dus met recht zeggen dat Ewout in Nederland een autoriteit is op het gebied van koude baden. En, dat hij deze kennis en ervaringen graag met passie met jou deelt in zijn workshops ‘Winterzwemmen’.
IJzige uitdaging
Over heel de wereld is er dus al onderzoek gedaan naar de voordelen van zwemmen in de winter, oftewel in het koude water. Daaruit blijkt dat een duik in koud water absoluut een goed idee is. Uiteraard wél met de juiste technieken en voorbereidingen. Zomaar in een meer springen kun je dus beter niet doen. Daarom neemt Ewout Staartjes je in zijn workshop ‘Winterzwemmen’ mee in de technieken achter het winterzwemmen. Je leert als het ware hoe je je lichaam ‘klaarstoomt’ voor het koude water. En, je ervaart wat dit met jouw lichaam doet. Winterzwemmen is dus gezond, mits je er goed mee om gaat…
Het fijne gevoel komt vooral als je het water uitstapt. Dan besef je pas dat het helemaal niet koud is..
De voordelen: je lichaam wordt aan het werk gezet
Wat maakt Winterzwemmen dan zo gezond? Het koude water zorg voor een soort stressreactie van je lichaam. En dan bedoelen we een positieve stressreactie. Als je het water in stapt, krijg je lichaam namelijk een acute schrikreactie. Je lichaam zal er alles aan doen om je lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Daardoor gaat je bloeddruk omhoog, stijgt je hartslag en zul je merken dat je ademhaling sneller verloopt. Je bloedvaten zullen vernauwen, waardoor je bloed veel meer dan normaal naar je organen stroomt. Dit heeft een reinigend effect. Je lichaam wordt dus goed aan het werk gezet. Je lichaam én daarmee je immuunsysteem wordt goed wakker geschud. Bovendien maak je bij het winterzwemmen ook endorfines aan (ook wel gelukshormonen genoemd). Deze endorfines zorgen er weer voor dat je je na het Winterzwemmen gelukkig(er) en energiek(er) voelt.
Zelf ervaren en beleven?
Winterzwemmen is een hele ervaring en super gezond. Er schijnt geen andere oefening te bestaan die zoveel positieve gezondheidseffecten heeft als kort zwemmen in koud water. In meerdaagse programma van Ewout Staartjes nemen we samen een verfrissende duik bij Thermen Bad Nieuweschans. Natuurlijk met voorafgaand de nodige uitleg en yoga- en ademhalingsoefeningen. Na afloop nemen we je mee voor een heerlijke warme kop thee of soep.
Nieuwsgierig of direct aanmelden voor één van onze workshops Winterzwemmen? Dat kan >>hier<<