• Retreats

Mindfulness, wat is het eigenlijk?

Ilona Rave 13 Januari 2023

‘Wees eens wat meer in het hier-en-nu’, ‘Zit niet zo te piekeren’….  We horen het allemaal wel eens. En júist daarom is Mindfulness steeds populairder geworden. Steeds vaker zijn we aan het piekeren, tobben en aan het analyseren. Onder de douche neem je je to-do nog even door, in de auto naar je werk heb je een teams- of zoom meeting, tijdens de vergadering stuur je die andere collega nog even een mailtje of appje en eten doe je misschien wel achter je laptop. Herkenbaar? Natuurlijk! Want, we doen het allemaal….


Is dagdromen dan zo erg?

Dat de aandacht van ons allemaal regelmatig afdwaalt, is heel menselijk en volkomen normaal. Dagdromen of fantaseren. Je concentratie er ‘even niet bij hebben’. Tot zover geen probleem. Alleen, als je gedachten heel vaak afdwalen. Of je continu piekert, maalt en in het verleden of in de toekomst zit met je gedachten, dán is het extra goed om mindfulness oefeningen toe te passen.


‘Hier-en-nu’, zweverig?

Mindfulness is het vermogen om je bewust te zijn van wat er is, op het moment dát het er is. Aandacht hebben voor wat er om je heen gebeurt, zonder daar een oordeel over te hebben én zonder het te willen veranderen. Een bewezen methode om je geest tot rust te laten komen, om de aandacht steeds terug te brengen naar het moment. Naar het ‘hier-en-nu’ dus. Zweverig? Júist niet. Want zonder mindfulness, leef je wél op de automatische piloot en ervaren we de momenten niet zoals ze echt zijn. Je kunt dus zeggen dat je de ervaringen die je in het ‘’nu’ beleeft, rijker maakt door ze met volle aandacht te beleven.

Wie naar buiten staart, slaapt. Wie naar binnen kijkt, ontwaakt
Carl Gustav Jung - Zwitserse Psycholoog

Wat doet mindfulness dan nog meer met mij?

Door je aandacht te trainen om steeds weer terug te gaan naar het moment waar je je nu in bevindt, kun je jezelf uit die ‘ratrace’ halen of van de automatische piloot afstappen én meer genieten en ontspannen. Je ervaart minder stress, minder gepieker en minder gejaagdheid. In ruil daarvoor krijg je rust, vertrouwen én het gevoel dat je de dag (of die ene vergadering of deadline) weer aan kunt. Deelnemers vanuit de mindfulness workshops of -programma’s vanuit Retreats geven dan ook aan dat zij effectiever met stresssituaties leren om gaan én dat ze gelukkiger en blijer in het leven staan.

  • Mindfulness verbetert het werkgeheugen

  • Mindfulness vermindert piekeren

  • Mindfulness zorgt ervoor dat je minder prikkelbaar bent

  • Mindfulness laat je meer genieten van de (mooie) momenten

  • Mindfulness zorgt voor meer empathie en helpt relaties verbeteren (met jezelf én met anderen)

Is het dan zo simpel?

Mindfulness klinkt simpel, maar het vergt toch wat oefening. Maar je zult wel merken, je wordt er al snel beter in. Oefening baart kunst. En het fijne is? Je merkt ook al snel resultaat én je kunt het heel praktisch toepassen in je dagelijks leven. Slechts een paar minuten per dag, heeft al een groot effect op je gesteldheid!

Benieuwd geworden? En zou je graag willen beginnen met mindfulness? De experts van Retreats helpen je hierbij! Met een praktische workshop mindfulness, een meerdaags programma Mindfulness meditatie of met hun tips en oefeningen op de website.

Maak een keuze.